Anadolu’da aklın serüveni 2

Anadolu’da aklın serüveni 2
Anaksimandros ve “Apeiron”

Batı  Anadolu’da düşünce alanında başlayan gelişmeler yalnızca antik çağ için değil diğer dönemlerde de büyük bir etki yaratmıştır. Pers istilası, Milet’in yakılıp yıkılması ve İyon şehirlerinde görülen ayaklanmalar felsefenin de göçüne neden olmuştur. Bu göç Atina merkezli olarak, geldiği kaynağı kaybetmeden gelişimini sürdürmüştür.

Milet Okulu’ndan olan Anaksimandros, Thales’in öğrencisidir. Felsefe tarihinin ilk filozofu ve kurucusu sayılan Thales gibi Anaksimandros da mitolojik dünya görüşünde sarsıcı etki yaratmıştır. Doğa olaylarını tanrılara bağlayan mitosu alt üst eden Thales gibi Anaksimandros da varlık problemi ile uğraşmış, varlığın özüne ilişkin araştırmalar yapmıştır. Filozof; şimşeğin, yer sarsıntılarının, ay ve güneş tutulmalarının nedenlerini de açıklamaya çalışmıştır. O dönemde şimşek Tanrı tarafından fırlatılan bir silah, yer sarsıntısı da Tanrı’nın insanları cezalandırması olarak algılanıyordu.

M.Ö. 610-545 yılları arasında yaşan Anaksimandros, Miletlidir. Sonsuzluk kavramını ortaya atmıştır. O’na göre her şeyi kuşatan “Apeiron”, bitmek tükenmek bilmeyen sınırsız bir olgudur. Her şeyin başlangıcında var olan temel şeydir, sonsuzdur. “Apeiron” belirli bir şey, bir madde değildir.

Aristo, Anaksimandros’un coğrafyaya aşırı ilgi duyduğunu söyler. O’nun, dünyanın ve gökyüzünün haritasını çizdiği bilinmektedir. Dünyanın büyüklüğü, yer ile gök arasındaki mesafeyi ölçmeye uğraştığı da yapıtlarından anlaşılmaktadır. 


Filozof Anaksimandros’un, evren ile ilgili söyledikleri de fizik bilimiyle açıklanmaktadır. Kendisine tarihin ilk fizikçisidir denilebilir. O’na göre, “Devlette nasıl yasalar varsa, evrenin de yasası vardır. Evrende var olmuş ne varsa hepsi yok olur ve Apeiron’a zorunlu olarak geri döner. Evren bir kozmos yani düzenli bir bütündür. Bu kozmosda zorunlu olan yasa, Apeiron’dan oluşan her şeyin yine Apeiron’a dönmek zorunda olmasıdır.”

Mehmet Zengin 03 Haziran 2015, İstanbul

  Kaynaklar
-İlkçağ ve Ortaçağ Felsefe Bilimi
 Prof.Dr. Erns von Aster.
-Batı Anadolu’nun Yetiştirdiği Antik Filozoflar
 Macit Gökberk.
-İlkçağ Felsefesi Tarihi, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi,
 Doç.Dr.Kamıran Birand. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nefes mi, buğday mı? Yunus Emre

Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli

Sarı Saltık